Nrep lancerer målrettet tech-fond til bæredygtig byudvikling

februar 23, 2021

Den nordiske ejendomsinvestor Nrep lancerer nu ’2150’, som er en ny urban tech-fond, der skal investere i nye teknologiske løsninger med potentiale til at fremme byernes grønne udvikling og mærkbart reducere CO2-udledningerne. Første investering er clean-tech virksomheden CarbonCure, der har som mål at fjerne 500.000 mio. tons CO2-udledning årligt fra betonproduktion. ’2150’ har indtil videre rejst op mod en mia. kr. fra investorer som Chr. Augustinus Fabrikker, Novo Holdings og Vækstfonden gennem Danmarks Grønne Fremtidsfond.

For at sætte meget mere fart i storbyernes grønne udvikling lancerer Nrep nu venturefonden ’2150’, som dedikeres til at investere i teknologier, som kan medvirke til en robust bæredygtig byudvikling. Dermed afspejler ’2150’ Nreps langvarige indsats for at sikre bæredygtighed i det byggede miljø, fastslår Mikkel Bülow-Lehnsby, bestyrelsesformand i Nrep og initiativtager til fonden.

“Der er videnskabelig enighed om, at verden ikke når de nødvendige reduktioner i CO2-udledningerne uden fundamentale ændringer i den måde, vi bygger og driver ejendomme på. Samtidig kan ejendoms- og byggebranchen ikke levere de nødvendige reduktioner uden bedre teknologiske løsninger end dem, vi kender i dag. Vi lancerer ‘2150’ for at sætte fart på udviklingen og indførelsen af nye teknologier, hvis effekt på den grønne udvikling i byerne kan måles,” siger Mikkel Bülow-Lehnsby.

Nrep har været først til at anvende nye teknologier i ejendomsudvikling, fra kunstig intelligens (AI) i forbindelse med bygningsdesign til nye, geotermiske teknologier til at opnå CO2-neutral varmeforsyning. Virksomheden har løbende sat nye standarder for bæredygtighed i branchen og står blandt andet bag pionerprojekter som Upcycle Studios, Ressourcerækkerne samt UN17 Village, som i stor skala omfavner alle FNs 17 verdensmål i et boligbyggeri med over 500 lejligheder i København.

“Kunstig intelligens og andre teknologier rummer et enormt potentiale til at løse urbane udfordringer. Vi arbejder hver eneste dag på at forbedre bæredygtigheden i de millioner af kvadratmeter, som vi forvalter, og vi støder ofte på udfordringer, som kunne løses med bedre teknologi. I ‘2150’ vil investeringer i nye teknologier gå hånd i hånd med partnerskaber, der kan udvikle løsninger til i stor skala at gøre en væsentlig forskel for byers bæredygtighed,” siger Claus Mathisen, CEO i Nrep.

På jagt efter fremtidens gigacorns
Investeringerne fra ‘2150’ vil rette sig mod større uløste problemer på tværs af hele spektret i det byggede miljø, fra den måde storbyerne er designet, opført og forbruger energi på, til den måde mennesker lever og arbejder i byer.

Den første fond i ’2150’ har som mål at opbygge en portefølje af omkring 20 virksomheder, der hver især vurderes til at kunne blive en såkaldt ‘gigacorn’, dvs. en økonomisk bæredygtig virksomhed, der har potentiale til at levere reduktion i byernes CO2-udledninger på mindst en gigaton pr. år.

Medstifter af ‘2150’ og tidligere bestyrelsesformand for bæredygtigheds-organisationen SYNERGI, Christian Jølck, siger, at det haster med at finde de gode løsninger.

“En af de største udfordringer i det 21. århundrede er at sikre menneskets eksistens i storbyerne og samtidig redde vores planet. Og tiden arbejder imod os. Med ‘2150’ ønsker vi at skabe en platform, der investerer i bæredygtig teknologi i start-ups og samtidig facilitere deres vækst, så vi kan bidrage til, at år 2150 vil fremstå mere positiv, end det lige nu ser ud til,” siger han.

Første investering vil fjerne 500 million tons CO2 om året
Første investering er foretaget i CarbonCure Technologies, en canadisk cleantech virksomhed med en innovativ teknologi, der kan tilføre overskydende, opsamlet CO2 til beton under fremstilling. Her indgår CO2 i en ny kemisk forbindelse, der styrker betonen og dermed reducerer behovet for beton i en konstruktion.

Betonproduktion står for 8% af verdens samlede CO2-udledninger, og branchen er under stort pres for at finde bæredygtige løsninger. CarbonCure har med sin banebrydende teknologi som mål at reducere CO2-udledningen i betonproduktion med en halv milliard tons årligt fra 2030, svarende til den årlige udledning fra 100 millioner biler. CarbonCures teknologi bruges i øjeblikket af op mod 300 betonproducenter, og med investeringen fra ’2150’, der i øvrigt sker sammen med investorer som Amazons Climate Pledge Fund, Bill Gates’ Breakthrough Energy Ventures og Micorosoft Climate Innovation Fund, får CarbonCure mulighed for globalt at udbrede sin teknologi yderligere.

”Vi kunne ikke have ønsket en mere dedikeret kreds af strategiske investeringspartnere til at fjerne CO2 fra det byggede miljø,” siger Robert Niven, CEO og stifter af CarbonCure om ‘2150’s investering.

Chr. Augustinus Fabrikker og Vækstfonden blandt investorerne 
‘2150’ har et mål om at rejse i alt 1,5 mia. kr., hvilket gør den til en af Europas største bæredygtige investeringsfonde. Med i den første investeringsrunde på knap en mia. kr. er blandt andre Chr. Augustinus Fabrikker og Novo Holdings samt Vækstfonden som er statens erhvervsfond til støtte for den nationale og globale grønne omstilling, og som har investeret gennem Danmarks Grønne Fremtidsfond. Blandt investorerne er også en kreds af institutionelle investorer og flere europæiske ejendomsselskaber og -udviklere.

”Nogle af de udfordringer, vi står overfor som samfund, kan ‘2150’ være med til at løse ved at investere i morgendagens teknologiske vindere indenfor grønne byer og bygnings teknologi. ‘2150’ har sammensat en kompetent gruppe af managers og rådgivere. Vi er begejstret for samarbejdet og glæder os til at kunne bidrage til øget bæredygtighed, ikke kun i Danmark, men også på globalt plan,” siger CEO Claus Gregersen fra Chr. Augustinus Fabrikker.

Blandt investorerne er også Vækstfonden, der skyder penge i ‘2150’ gennem Danmarks Grønne Fremtidsfond. Senior Vice President i Vækstfonden, Mikkel Hesselgren, er glad for at være med i kredsen af investorer.

“Nye grønne løsninger og teknologier er afgørende for, at vi kan nå målet om 70 %’s CO2-reduktion i 2030 og på sigt carbon neutralitet. Men vi kommer ikke i mål uden kapital, viden og netværk, der kan hjælpe virksomheder med at udvikle og accelerere grønne og bæredygtige løsninger. Med etableringen af 2150 er skabt en vigtig ny aktør, som skal bidrage til at understøtte den bæredygtige omstilling af vores samfund og fremme Danmarks position som foregangsland inden for grøn omstilling. Danske virksomheder er kendt for at tænke grønt og bæredygtigt, og vi er overbeviste om, at 2150 kan sætte yderligere fokus på dette og skabe endnu bedre forudsætninger for, at Danmarks – og verdens – grønne potentiale forløses. Derfor er jeg rigtig glad for investeringen i den nye techfond 2150, som Vækstfonden har foretaget som en del af Danmarks Grønne Fremtidsfond,” siger SVP, Mikkel Hesselgren Senior Vice President i Vækstfonden.

Internationale eksperter vil rådgive fonden
Til at rådgive i forbindelse med identificering, screening og validering af relevante bæredygtige teknologier har ‘2150’ etableret et panel bestående af erfarne eksperter inden for teknologi, videnskab, design og byudvikling. I panelet sidder blandt andre Bjarke Ingels, arkitekt og stifter af BIG, direktør for Princetons Andlinger Center for Energy and the Environment, Dr. Lynn Loo, Unity’s head of AI Danny Lange, forhenværende Chief Sustainability Officer i præsident Obamas administration, Christine Harada, stifteren af EDGE Technologies, Coen van Oostrom, og den anerkendte byplanlægger og akademiker, Richard Florida.

Mikkel Bülow-Lehnsby har stået i spidsen for at samle holdet bag ’2150’, som udover ham og Christian Jølck består af Christian Hernandez, erfaren venture investor og tidligere direktør i Facebook, samt Jacob Bro, forhenværende Chief Product Officer i Rocket Internet.

Med udgangspunkt fra København, London og Berlin vil ‘2150’ optræde som facilitator og bringe teknologier, der retter sig mod de største problemer inden for bæredygtig byudvikling, sammen i et stort netværk inden for ejendomsbranchen. Fonden forventes at blive lukket i midten af 2021.

Published: februar, 23 2021