Ørestad-boliger er Danmarks første til at opnå prestigefuld sundhedscertificering

februar 27, 2024

Indeklima er vigtigt for danskernes sundhed og velvære, og som det første boligbyggeri i Danmark har ejendommen Kronen i Ørestad-byggeriet UN17 Village nu opnået det højeste niveau af den internationale WELL-sundhedscertificering.

Mange danskere har problemer med dårligt indeklima, og hvor træk, kulde og skimmelsvamp er velkendte problemer i ældre boliger, er problemet ofte omvendt for nyere boliger, der bliver for varme og indelukkede.

Dårligt indeklima bør tages ganske alvorligt, da det kan gå ud over både den fysiske og mentale sundhed, forklarer Kasper Bach Johannsen, chefrådgiver hos Artelia, der er ingeniører på byggeprojektet Kronen i Ørestad.

”Forskningen viser, at de fysiske og mentale aspekter er tæt forbundne, og at velvære og sociale kvaliteter har direkte indflydelse på vores helbred. WELL opererer med et holistisk sundhedsbegreb, der favner begge dele, og ordningen gør i høj grad brug af videnskabelige undersøgelser til at udpege de vigtigste parametre,” siger Kasper Bach Johannsen.

Nogle af sundhedstiltagene for blandt andet et bedre indeklima i Kronen i Ørestad-byggeriet, UN17 Village, inkluderer en glasvæg mellem køkkenet og stuen samt en emhætte, der automatisk starter, når man tænder for ovnen eller kogepladerne. Boligerne er ligeledes udstyret med pollenfiltre og sensorer, der aktiverer ventilationen, hvis luftkvaliteten forringes til et vist niveau.

Kronen er ligesom resten af UN17 Village-byggeriet opført af Nrep, og Nicole van der Star, investment developer i Nrep og en af de bærende kræfter bag projektet, glæder sig over, at de mange sundhedsmæssige tiltag allerede har haft positiv effekt på beboernes hverdag.

”UN17 Village har hele tiden været et åbent laboratorium for nye idéer og teknologier, der skal skabe og udbrede fremtidens bæredygtige byggeløsninger, men det er fantastisk at se at mange af de ting, vi prøver af, også bærer frugt,” siger hun.

For at en bygning kan blive WELL-certificeret, skal den leve op til ca. 40 nødvendige krav til bl.a. luft- og vandkvalitet, dagslys og akustik. Derudover kan den optjene point indenfor ca. 60 kriterier, der placerer den på enten bronze-, sølv-, guld- eller platin-niveau. Kriterierne går primært på boligernes indeklima, men andre sundhedsaspekter har også betydning, såsom nærhed til naturområder og mulighed for at indgå i fællesskaber.

Om Kronen og UN17 Village
Kronen består af 80 såkaldte sundhedsboliger med 1-5 værelser. Beboerne har adgang til en stor, fælles tagterrasse med væksthus samt værksted og forsamlingshus. Kronen er en del af byggeriet UN17 Village, der som det første byggeri i Danmark er opført med udgangspunkt i FN’s 17 Verdensmål. Projektet består af fem bygninger og vil huse 1.100 beboere fordelt på 535 boliger, når det står færdigt senere i år. De første beboere flyttede ind sidste år. Byggeriet er tegnet af Sweco Architects og opført af CG Jensen og Artelia for ejendomskoncernen Nrep.

Published: februar, 27 2024