Nyt website afslører hemmeligheden bag et af verdens mest bæredygtige byggerier
UN17 Village, et 35.000 kvm stort byggeri i Ørestad Syd, er det første større byggeri, som favner alle FN’s verdensmål og samtidig opfylder en række certificeringer, fx DNGB, WELL og den frivillige bæredygtighedsklasse. UN17 Village får nu sit eget website, hvor det er muligt at følge byggeriet og lade sig inspirere af metoden, der balancerer de 17 verdensmål på højeste niveau.
UN17 Village opføres i Ørestad. Ambitionen for byggeriet er at danne ramme om det gode liv uden at drive rovdrift på ressourcer og uden at kannibalisere på fremtidige generationers muligheder. Når byggeriet står færdigt i 2024, vil det omfatte fem bygninger, 535 boliger og huse 1.100 beboere.
I dag lanceres websitet, www.un17village.dk, som går i dybden med projektet fra tre perspektiver:
- Det konkrete UN17 Village-byggeri og det liv, det om få år vil danne ramme om.
- Metoden, der aktiverer hvert enkelt af de 17 verdensmål og samtidig opfylder de højeste standarder inden for social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed.
- Bevægelsen, hvor det er ambitionen, at UN17 Village skal være startskud for en mere bæredygtig tilgang i det byggede miljø og det liv, der leves heri.
På websitet kan man bl.a. læse om, hvordan verdensmål med varierende relevans i en dansk kontekst, fx ’Afskaf fattigdom’ og ’Stop sult’ samt ”Sundhed og trivsel’ og ’Klimaindsats’, adresseres.
”Hvis et byggeri skal være gennemført bæredygtigt, er det grønne og klimavenlige blot et element. Mennesker skal kunne leve sundt i det, det skal fremme fællesskaber, biodiversitet og kunne producere elektricitet. Og så skal mennesker med almindelige indkomster have råd til at bo i det. Det kan UN17 Village. Vores håb er, at websitet vil bidrage til at udbrede budskabet, og at aktører i hele verden vil lade sig inspirere,” siger Martin Schultz Nielsen, investeringschef, Nrep.
En metode til inspiration
UN17 Village-metoden, som ligger til grund for projektet, skaber balance mellem en række ofte modsatrettede hensyn. Dette kan eksempelvis være ønsket om at reducere udledningen af drivhusgasser over for at tilføre ekstra CO2-udledende materialer, som sikrer et bedre indeklima.
Det er således ambitionen, at UN17 Village skal være udgangspunkt for en bevægelse mod en større økonomisk, klimamæssig og social bæredygtighed inden for byggeriet.
”Vi har prøvet at nytænke byggeriet og skabe et afsæt. Vi ved samtidig, at et byggeri i Ørestad ikke redder verden, og at metoden skal tilpasses lokale forhold i andre lande og derudover forbedres efterhånden som teknologi, materiale, byggemetoder forbedres og nytænkes. Vores håb er, at andre vil arbejde videre med metoden og gerne i samarbejde med os,” siger Martin Schultz Nielsen.
Websitet vil følge og opdatere fra byggeriet i de kommende år.
UN17 Village er udviklet af Nrep i samarbejde med Lendager, Sweco Architects, MOE og CG Jensen.