DLS Bålsta

Rekordstort fuld­automiseret logistik­anlæg

For at skabe grundlag for en mere fleksibel og effektiv distribution af varer for den svenske supermarkedskæde Axfoods indkøbs- og logistikselskab Dagab, udvikler og opfører vi det største logistikanlæg i Norden lige uden for Stockholm.

Med 30 meter til loftet og i alt 126.000 m2 med forskellige temperaturzoner og et komplekst, automatiseret system til at hente varer vil anlægget være unikt på flere parametre.

Effektivt og certificeret

Kombinationen af moderne teknologier med størrelsen af logistikanlægget giver Dagab mulighed for at samle seks nuværende distributionscentre til ét, hvilket vil understøtte hurtigere og mere effektiv levering både når det handler om leverancer til supermarkederne og via net-handel.

Ved siden af automatiserede arealer med forskellige tempererede zoner indeholder anlægget også kontorfaciliteter.

Ejendommen bliver certificeret efter BREEAM-SE-standarden, ligesom den genanvender overskudsvarme, består af optimerede byggematerialer og har et stort solcelleanlæg på taget. 

Selve beliggenheden er afgørende for effektiv logistik, og dette anlæg ligger ideelt i Bålsta, lige nordvest for Stockholm, med hurtig adgang til motorvej E18 og Stockholm, og kan derfra nå 3,5 millioner mennesker inden for en time. Desuden løber jernbanen lige forbi anlægget og vil kunne benyttes til fremtidige, alternative transportformer.

NORDENS STØRSTE TAGBASEREDE SOLCELLEPARK

DLS Bålstå er blevet udstyret med den største solcellepark nogensinde i Norden. Solcellepanelerne vil dække et areal på ca. 80.000 kvm. – et areal på størrelse med cirka elleve fodboldbaner – og forventes at yde en effekt på cirka 8,9 MW ved fuld drift, hvilket svarer til en årlig produktion på 7.880 MWh. Dette ville være nok til at forsyne at en enkelt bil kører 1.000 gange rundt om jordkloden.

Solcelleparken vil omfatte 16.553 højkvalitets bifacial paneler, der har dobbeltsidede aktive solceller og lang holdbarhed. Energien vil blive brugt til driften af anlægget, og potentiel overskudsproduktion kan tilføres nettet.

Illustration of a top modern logistics facility

FAKTA OM DLS BÅLSTA

  • Projekttype: Automatiseret højloftet logistikcenter

  • Beliggenhed: Bålsta, nordvest for Stockholm, Sverige

  • Bæredygtighedsprofil: BREEAM certificeret, genanvendelse af overskudsvarme, optimerede byggematerialer, et effektivt pakkesystem til effektiv transport., og nordens største solcelleanlæg på taget.

  • Størrelse: 126.000 m2

  • Højde: 30 meter

  • Lejer: Dagab, som er supermarkedkæden Axfoods indkøbs- og logistikselskab

  • Færdigt: 2023